13 Mayıs 2011 Cuma

Piyasalara cari açık şoku!

Piyasalara cari açık şoku!
Yüksek cari açık yatırımcıyla borsanın arasını açtı! Döviz daha ne kadar yükselir? Borsada satıcılı seyir nerede destek bulur?
12 Mayıs 2011 Perşembe, 09:35:59
BİLAL EMİN TURAN
HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ
bturan@haberturk.com
Piyasalarda mayıs ayı sendromu başladı. Son haftalarda sükunetin hakim olduğu İMKB'de son bir kaç gündür fırtınalar esiyor. Hafta başından itibaren başlayan geri çekilme hareketi dünkü işlemlerde kendini iyice gösterdi. Ve üç günlük kayıp da yüzde 5'e ulaştı.

Global piyasalar ise gelen olumsuz verilerin eşliğinde dalgalı seyretmeye başladı. Özellikle ABD borsaları, karışık şirket bilançoları ve yüksek ticaret açığı verisinin ardından hızla geri çekildi. Büyüme beklentilerini destekleyen veriler de zayıf geliyor!

Hem dönemsellik hem de negatif data trafiği özellikle hisse senetleri piyasasında risk iştahının gerilemesinde etkili olmaya devam ediyor. Mayıs ayı, genel trend olarak yaz aylarına girilmesi ve yatırımcıların pozisyon değiştirdikleri ay olması dolayısıyla küresel piyasalarda satış baskılı dalgalı bir seyir oluşmasında önemli bir etkiye sahip.

İMKB 100 Endeksi de genel olarak bu trende ayak uydurmuş gibi. Fakat bu sefer negatif ayrışmanın derinleştiğini görmek uzak değil. Dün gelen cari açık verisi bu ayrışmayı tetikleyen en önemli etken oldu. Borsa çakıldı, döviz ve faiz fırladı...

Daha geçen hafta 70 bin seviyelerini test eden borsanın yeni rekor seviyelerini test edebileceğini ifade etmiştik. Fakat bunu söylerken piyasaların önünde keskin bir virajın bulunduğuna da dikkat çekmiştik. Hatırlatmak gerekirse; İMKB için 69.800 kritik bir eşikti. Endeks geçen haftayı bu seviyelerin üzerinde kapatabilseydi bu haftanın ilk iki gününde yeni bir rekor seviyesi görebilirdik. Endeks bu seviyenin altında 68.241 puan seviyesinde bir kapanış gerçekleştirerek bu haftaki çöküşün de haberini vermiş oldu. Yani aslında seçim öncesi beklenen 'düzeltme-rekor' denkleminin birinci safhasına girilmiş olundu. Bir diğer anlamıyla 'save and go away'. Dün açıklanan mart ayı cari işlemler açığının beklentilerin üzerinde 9.8 milyar dolar olarak gerçekleşmesi de bu düzeltmenin tuzu biberi oldu. İlk çeyrekteki açığın 22 milyar doları aşması yıl sonuna ilişkin rekor beklentisini kuvvetlendirirken bu borsa yatırımcısının moralini bir hayli bozmuş gözüküyor. Gelinen noktada ise endeks hemen hemen yılbaşındaki seviyesine geri çekilmiş durumda.

Bu düzeltme hangi seviyelere kadar devam edecek ya da devam edecek mi? Ve oluşabilecek bir destek seviyesinden başlayan alımlar seçim öncesi bir rekor getirecek mi? Genelde nisan ayı endeks için ralli ayı olarak görülürdü. Bu defa bu kural 22 Haziran seçimleri nedeniyle değişebilir mi? Borsa yatırımcısı nasıl hareket etmeli?

"TL VARLIKLARIN SATIŞI İÇİN UYGUN BİR GEREKÇE"
Finansbank Gurubu Başekonomisti İnan Demir HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ'ne yaptığı değerlendirmede dünya piyasalarına dikkat çekti. Demir, dünya piyasalarında büyüme beklentilerinin revize edilmiş olmasının ve gelen dataların büyümeyi desteklememiş olmasının yurtdışı piyasaların satıcılı seyretmesine neden olduğunu ifade etti. Başekonomist Demir, global piyasalardaki bu negatif seyirle birlikte yurtiçinde cari açık rakamlarının yüksek gelmesinin  TL varlıkların satışı için uygun bir gerekçe oluşuturduğuna işaret etti.

"RESİM HİÇ DE OLUMLU DEĞİL"
YF Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Hakan Tezcan ise yaptığı değerlendirmede piyasalardaki resmin hiç de olumlu olmadığını ifade etti. "Daha önce negatif haber olmadan bozulan teknik görüntünün bir iki gün içinde düzelmesi zor" diyen Tezcan, İMKB'de satış baskısının sürmesi halinde 65 bin seviyesinin ve bu seviyenin altına gelinmesi halinde tepki alımlarının oluşabileceğini ifade etti. Bu tepki alımlarının kalıcı olmayacağını ve 200 günlük hareketli ortalamanın geçtiği seviye olan 66 binden döneceğini öngören uzman, "Tepki alımları bu seviyenin üzerinde kalmaz" dedi. Bugün 66 bin seviyesinin altında kalınması halinde piyasaların teknik açıdan 'ayı piyasasının' olduğunu kabul edeceğini belirten Tezcan, 63-65 bandının bu anlamda çok önemli olduğunu aktardı. Bu açıdan 64 bin önemli bir destek seviyesi olarak görülüyor. Hakan Tezcan, görüntünün bozuk olduğu bu piyasa koşullarında küçük yatırımcının temkinli olması gerektiğini ifade ediyor. "Risk arttı" diyen uzman, endeksin seçim öncesi bir rekor denemesi de yapamayacağını da aktarıyor.

CARİ AÇIK DOLARI DA ATEŞLEDİ!
Geçen hafta borsada rekorların geleceği hesap edilirken doların artık pek de yükselme şansının kalmadığı işin uzmanları tarafından sıkça dillendiriliyordu. Fakat evdeki hesap çarşıya pek uymadı. Üst sınır tahminleri yapılırken bile dün doların gördüğü seviyelerden hiç bahseden olmamıştı. Dolar için kısa vadede tahmin edilen seviye 1.50-1.56 TL aralığındayken dün 1.58 gördü. Bugün ise 1.59'u test ediyor. Euro da 2.27 TL'yi aştı. Doların yurtiçinde değe kazanmasında Euro/dolar paritesinin Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz kararı verdiği mesajlar sonrasında sert bir düşüşle 1.43'lere çekilmesi de etkili oldu. Doların, Euro karşısında değer kazanmasında ECB’nin verdiği mesajların yanında bazı AB ülkelerinin ekonomik kriz ve borç kriziyle başının dertte olması da etkili oluyor.
Peki dolar, TL karşısında nasıl bir hareket sergileyecek. Dolar yatırımcısının stratejisi ne olmalı?

"1.60 TL PSİKOLOJİK SINIR"
İnan Demir, dolar/TL'de gelinen seviyede 1.60 TL'nin önemli olduğunu belirterek bunun psikolojik bir seviye olduğunu aktardı. "Dövizde bu cari açık rakamlarıyla bir geri dönüş beklemek zor" diyen Demir, 1.5750 TL seviyesinin önemli bir destek olduğunu aktardı.

Dolar/TL için 1.60 seviyesinin önemli bir direnç olduğuna dikkat çeken Hakan Tezcan da, Euro/Dolar partiesinin 1.42'nin üzerinde kalamaması halinde 1.38'lere doğru bir geri çekilmenin yaşanabileceğini aktardı. Paritede 1.40'ın aşağı doğru kırılamaması halinde ise Dolar/TL'nin 1.60 TL'yi geçemeyeceğini öngören Tezcan, "dolar yükseliş hareketlerinde 1.62 seviyelerinde oyalanır. Geri çekilmelerde 1.5750 destek konumunda" dedi.

EMTİAYA DOLAR DARBESİ!
Geçen hafta emtiada yaşanan sert düşüşler bir çok fonu zarara uğratmıştı. Bu düzeltme hareketinden sonra emtianın yükselişi temkinli bir görünüm çiziyor. Doların uluslararası sepette diğer para birimlerine karşı değer kazanmasına bağlı olarak emtia fiyatlarında da düzeltmeler görülüyor. Ham petrolün varil fiyatı ABD vadeli işlemlerde yüzde 5'e yakın değer kaybederken 100 doların altına sarktı. Çin’den dün bir dizi ekonomik veri geldi. Beklentilerden yüksek gelen TÜFE verisi yeni sıkılaştırma kararları olasılığını gündeme getirirken petrolde düşüşe yol açtı. Ayrıca ABD ham petrol stoklarındaki artış da düşüşe destek oldu.

Gümüş yüzde 8'e yakın kayıpla 35 dolara kadar indi. Altın da yine 10 dolara yakın kayıpla 1.500 dolar sınırına geriledi. Çin’deki yüksek enflasyon verisi başta altın fiyatlarına yükseliş getirse de dolardaki

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder